İslamî ahlâkın gayesi, dünya hayatını küçük cennet kılmaktır. İnsanlar bu cennetten ahiret hayatına geçerler. Ahiret hayatı bu insanlar için büyük cennettir.
Toplumu ayakta tutan en önemli dinamiklerden biri ahlâktır. Toplumlar yoksulluktan değil, ahlâksızlıktan yıkılır. Ahlâkî çöküntünün önlenemediği ve ahlâksızlığın prim yaptığı toplumlarda yıkım ve çöküş hızlanır. Kuran-ı Kerimde ahlâksızlığın sebep olduğu yıkımları anlatan pek çok ayet vardır.
İman ve ibadet esaslarının özünde ahlâkın ön planda tutulduğu görülür. Müslümanlık ahlâk demek, Müslüman da en olgun ve faziletli insan demektir.
İslamın her hükmü, her prensibi ve tavsiyesi doğrultusunda hayatımızı düzenlemek güzel ahlakın ta kendisidir. İslam imanla ahlâkı, medeniyetle ahlâkı, aile hayatı ile ahlâkı, toplum hayatı ile ahlâkı, beşeri münasebetlerle ahlâkı, eğitim-öğretim ile ahlâkı bütünleştirmiştir.
Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderlidim buyuran bir Peygamberin ümmeti olan bizler Onun ahlâkı ile ahlâklanmalıyız. Elinizdeki eser 40 Hadis Dersleri ile bu yolda bir gayet ve çabanın ürünüdür.