Siyasî ve idarî yapıdan edebiyata, şehircilikten yargı müessesine, yaşam standardından âlimlere; sosyal hayata dair her alanda tüm dünya coğrafyasına yayılmış bir medeniyetin birikimlerini derleyen Adam Mez, yaşadığı döneme kadar Batı’da birikmiş matbu ve mahdud Arapça malzemeyi, Avrupa ve Doğu dillerindeki eserlerle de zenginleştirerek çok renkli bir metin sunuyor. Yazar bu eserinde, İslâm’ın 4. yüzyılında Muhammedî medeniyette gerçekleşen muazzam değişimleri bir taraftan kökenine, diğer taraftan sürekliliğine atıfla tasvir ediyor.
Seçilmiş olan “İslâm’ın Rönesansı” yazarın ilmindeki derinlik ve genişliği gösteren göz kamaştırıcı bir anıt hükmündedir. Zira, gerek basılmış gerek elyazması hâlindeki Arapça literatüre dair etraflı bir araştırmayı açığa vurduğu gibi Avrupa ve Doğu dillerindeki diğer eserlerden alınmış bir dizi tasviri de içerir.
Yirmi dokuz ayrı başlıkta 10. yüzyılın hiç de yekpare olmayan renkli atlasını gözler önüne seren Mez’in, birçok dile çevrilen bu eseri, yayımlandığı dönemden günümüze kadar bu döneme dair araştırmalara kaynaklık etmesiyle de önemini hâlen muhafaza etmekte.